Život se starším domácím mazlíčkem: 6 tipů pro jejich péči

Život se starším domácím mazlíčkem: 6 tipů pro jejich péči

Každý majitel domácího mazlíčka chce, aby jeho čtyřnohý přítel žil zdravě a co možná nejdéle. Smutná realita však je, že naši milovaní mazlíčci nežijí věčně a jednou se s nimi budeme muset rozloučit. Závěrečné období života je těžké a plné smíšených emocí. Následující tipy by Vám měly toto období usnadnit a poskytnout cenné rady.

Zkuste snížit hladinu svému stresu

Cítíte se vystresovaní, protože váš mazlíček potřebuje více péče než dříve? To je naprosto normální – ačkoli se můžete kvůli těmto emocím cítit provinile, nelze popřít, že péče o staršího mazlíčka může být náročná a některé dny mohou být velmi vyčerpávající. Kočky a psy se vyznačují vysokou mírou empatie. Pokud budete ve stresu nebo naštvaní, je možné, že zvířata ve Vaší domácnosti také začnou pociťovat úzkost nebo stres. Toto je nutné si uvědomit a snažit se snížit hladinu osobního stresu na minimum.

Musíte kvůli péči o stárnoucího domácího mazlíčka upravit work/life balance? Zkuste si promluvit se svým nadřízeným o možnostech práce z domova. Pokud toto není cesta, na českém trhu existuje řada firem, které nabízí službu hlídání a péče o domácí mazlíčky ve Vaší nepřítomnosti. Případně zkuste oslovit členy rodiny nebo přátele, zdali by na nějaký den v týdnu Vašeho mazlíčka nepohlídali. I pro Vašeho čtyřnohého přítele toto bude příjemné, jelikož bude se známými lidmi.

Zvyšující se náklady na veterinární péči

Náklady na veterinární péči mohou být jedním z nejvíce frustrujících aspektů vlastnictví domácích mazlíčků – a náklady na veterinární péči se zvyšují s tím, jak mazlíček stárne. Pokud účty za veterináře přestávají být únosné, zkuste se s veterinářem dohodnout, zdali by nemohl nabídnout dlouhodobý platební plán. Některé veterinární kliniky toto nabízejí a za to, že se zavážete k navštěvování konkrétní kliniky jsou ochotny poskytnout zajímavé slevy.

Další možností je pojištění domácích mazlíčků, které nabízejí vybrané pojišťovny. Zde velmi doporučujeme důkladně pročíst obchodní podmínky a pojistné krytí, jelikož v některých případech může být řada aspektů veterinární péče vyjmuta.

Podávání léků

Potřebuje Váš mazlíček pravidelně užívat léky? Možná jste frustrovaní, protože pes nebo kočka léky odmítá a Vy nevíte co dělat? Pokud je přesně tato situace Váš případ, buďte si jistí, že téměř každý majitel domácího mazlíčka byl v jednu chvíli ve Vaší kůži – a existuje spousta jednoduchých řešení! Nejjednodušší je zkontrolovat u veterináře, zda lze léky podávat s jídlem. Pokud ano, můžete schovat pilulku nebo tabletu do jídla nebo pamlsků a účinně tak schovat léky před Vaším mazlíčkem. 

Cvičení s mazlíčkem

I starší domácí mazlíčci stále potřebují pravidelný pohyb. Váš mazlíček však nemůže být tak aktivní jako kdysi býval. Budete muset upravit jejich aktivitu a styl cvičení, abyste zajistili, že bude přiměřená jejich věku a schopnostem. Chcete mít přeci jistotu, že se zvíře při cvičení nezraní!

Jaký druh cvičení je tedy vhodný pro starší domácí mazlíčky? Odborníci doporučují věnovat své starší kočce nebo psovi přibližně 15 až 20 minut cvičení denně. Stačí lehká aktivita jako je procházka. Po celou dobu svého mazlíčka sledujte a pokud by se Vám zdál příliš unavený, je na  čase s aktivitou přestat. Konkrétní délku cvičení a typ aktivity doporučujeme prodiskutovat s Vaším veterinářem, jelikož zde hrají roli zdravotní omezení a stav Vašeho mazlíčka.

K aportování můžeme doporučit lanovou hračku MiaCara Nodokterou si pejsek při žvýkání čistí zuby, čímž můžete předejít onemocnění dásní a snížit tvorbu plaku.

Lanová hračka pro psy MiaCara Nodo

Výběr správné potravy a zdravé stravování

Co by měl Váš starší mazlíček jíst? Odpověď na tuto otázku je opět vysoce individuální – ale pokud jste si všimli, že se trávení Vaší kočky nebo psa změnilo, je také čas změnit stravu. Mnoho starších domácích mazlíčků potřebuje s přibývajícím věkem úpravy stravy, takže si buďte jisti, že je to naprosto normální. Možná budete muset koupit potravu, která je doplněná různými vitamíny a minerály. Váš mazlíček může také potřebovat přejít z mokrého krmiva na suché krmivo nebo naopak. Každopádně na trhu je celá řada produktů které mají specifické složení určené pro stárnoucí zvířata.

Co se týče potravy, zdravé stravování a styl, jakým Vaše zvíře jí, je velmi důležité pro jeho zdraví. Výběr správné misky je tedy zcela zásadní. Osobně máme skvělé zkušenosti s protihltací miskou MiaCara Lepre, která pomůže k pomalejšímu a zdravějšímu stravování.

Miska pro psy MiaCara Lepre

Plány na poslední okamžiky

Žádný majitel domácího mazlíčka si tento okamžik nechce a ani nedokáže představit, ale nakonec se budete muset se svým mazlíčkem rozloučit – a přestože plánování na tento den není nikdy snadné, nemít konkrétní plán je snad ještě horší. I toto téma doporučujeme prodiskutovat se svým veterinářem. I když je přemýšlení o těchto posledních momentech smutné, připomenutí, že času není nekonečno, Vás může inspirovat k tomu, abyste se svým mazlíčkem trávili ještě více času a vytvořili si milé vzpomínky.