Kočičí záškuby při spánku

Kočičí záškuby při spánku

Asi každý z nás si někdy všiml kočičího cukání při spánku. Ptali jste se někdy sami sebe, co je důvodem a co vyvolává tyto náhlé prudké pohyby? Zdají se kočkám sny?

Kočky velkou většinu svého života spí a milují kvalitní spánek. Kočky, které jsou chovány jako zvíře domácí, spí průměrně 16-18 hodin denně, což je až tři čtvrtiny z celého dne. Kočky navíc vstupují do REM fáze spánku každých 25 minut (pro srovnání REM fáze u lidí nastává v průměru po 90 minutách spánku). Z tohoto údaje je jasné, že kočka musí velkou část spánku snít.

REM fáze

Většina snů se odehrává během REM fáze spánku. Toto je stejné jak pro kočky, tak pro lidi. Proto si můžeme udělat poměrně jasnou představu, jak se kočky pravděpodobně cítí, když zažívají REM fázi tak často.

Kočičí sny se ale neobjevují pouze v rámci REM fáze, ale i v ostatních spánkových fázích. Takové sny, ale bývají rozkouskované a méně živé.

Koťata obvykle sní více, než dospělé kočky. Je tedy možné si všimnout, že malá koťátka během spánku sebou více cukají, než kočky dospělé. Jak kočky stárnou, toto se mění a škubání nakonec odezní.

Je kočičí cukání při spánku normální?

Kočky spí dvěma způsoby: lehkým spánkem a hlubokým spánkem. Lehký kočičí spánek je, když vaše kočka zůstává bdělá a vědomá si svého okolí, přestože spí. Pokud kočka při spánku náhle pohne tlapkami nebo vousky a není snadné ji propudit, je v hlubokém spánku. Při hlubokém spánku dochází k záškubům častěji.

Znamená to tedy, že kočičí cukání při spánku je naprosto normální.

Kdy byste měli být znepokojeni?

I když je škubání koček zcela normální, neznamená to, že bychom tento mu měli přestat zcela věnovat pozornost. Mohou nastat situace, kdy by kočičí záškuby měly být důvodem k návštěvě veterináře.

Pokud má kočka určité zdravotní potíže, jako je například epilepsie, měli byste ji pozorněji sledovat, když sebou během spánku škubne. Je totiž možné, že kočka trpí bolestí, a proto sebou cuká. Jak tedy rozlišit mezi kočičím záchvatem a přirozeným cukáním v rámci zdravého spánku?

Kočičí záchvaty

Velmi výraznou charakteristikou kočičího záchvatu je jeho délka, jelikož obvykle trvá 5 minut nebo i déle. Pokud se kočka nepřirozeně hýbe nebo třese, hodně slintá nebo dokonce má pěnu u tlamy, jde s největší pravděpodobností o kočičí záchvat.

Zdravý spánek

Pokud kočka sebou při spánku hýbe a převaluje se, náhle pohne tlapkami nebo vousky, lehce kope zadními tlapami a tyto projevy jsou izolované a netrvají déle než několik vteřin, jedná se obvykle o normální chování v rámci REM fáze zdravého spánku.

Pro zdravý a klidný spánek je důležitá řada faktorů. Jedním z nich je výběr správného pelíšku a místa, kde není kočka ničím rušena, ale zároveň se necítí osamocená.
Z naší nabídky máme velmi dobré zkušenosti s ručně tkaným kočičím pelíškem LABBVENN COCO, který je velmi příjemný a zároveň perfektně drží tvar.

LABBVENN COCO