Snídaňový efekt – souvislost mezi potravou a psím čichem

Snídaňový efekt – souvislost mezi potravou a psím čichem

Psí čich je fascinující a člověk jej využívá ke stopování zločinců, hledání ztracených a zavalených lidí, drog, výbušnin, ohrožených druhů zvířat, ale například i bankovek. Někteří psi jsou dokonce schopni odhalit nádor v těle nebo blížící se epileptický záchvat.

Studie dokazují, že existuje přímý vztah mezi nutričními faktory a mozkovou funkcí u psů. Dostupné jsou i přímé důkazy, že při vyhledávání u cvičených psů hraje extrémně důležitou roli snídaně. Studie provedená na University of Kentucky naznačuje, že konzumace ranní potravy zvyšuje u psů přesnost vyhledávání. Dr. Holly Miller a její kolegyně Charlotte Bender testovaly vyhledávací výkon cvičených domácích psů po konzumaci snídaně nebo půstu.

Tato studie se soustředila na přesnost psů při hledání skryté potravy a zkoumala, zda má snídaně na jejich schopnosti významnější vliv. Psům byl ukázán pamlsek, který byl poté ukryt v jednom ze šesti boxů. Výsledky byly překvapivé. Bylo by logické předpokládat, že hladoví psi získali potravu dříve než psi nažraní. Opak byl ale pravdou. Psi, kterým bylo podáno jídlo 30 minut před provedením testu, dosahovali lepších výsledků než ti, kteří nežrali.

Studie byla provedena v návaznosti na dřívější studii zaměřenou na děti, při níž došlo ke zjištění, že si děti vedou lépe v kognitivních cvičeních, pokud snídají. Totéž platí pro psy a jejich divoké příbuzné, vlky, kojoty a šakaly. „Když vlci, kojoti a šakalové žerou stravu bohatou na sacharidy, jako například komerční krmivo pro psy, jejich mozky jsou více závislé na glukóze a více ovlivněné kolísáním hladiny glukózy. Ale při potravě složené ze syrového masa, kde hladina sacharidů je nízká, ale obsah tuku vysoký, mozek přepne na svůj sekundární zdroj paliva ketolátky místo preferenční glukózy,“ vysvětluje Dr. Miller v rozhovoru pro BBC Nature.

Ketolátky vznikají zejména při hladovění či u dietních režimů s přísným omezením sacharidů jako vedlejší produkt při štěpení mastných kyselin na energii v játrech. Dvě z těchto ketolátek se používají jako zdroj energie v srdci a mozku. Třetí se vylučuje z těla. V mozku jsou ketolátky důležitým zdrojem energie během hladovění.

Psí mozek získává část energie z ketolátek, když nemá přístup ke glukóze. Když je hladina glukózy v krvi nízká, většina ostatních tkání má další zdroje energie, jako například glukóza v krvi. Ale mozek ne, ten získává energii z ketolátek. Pokud je snížena hladina glukózy v krvi, první tři dny získává mozek 25 % energie právě z ketolátek.

Po čtvrtém dni se příjem energie z ketolátek zvýší na 70 %. Nicméně během počátečních fází mozek ketony nespaluje, protože jsou důležitým substrátem pro syntézu lipidů v mozku. „Pokud tato zvířata konzumují přirozenou stravu, jsou pravděpodobně ve stavu ketózy, kdy energie pro nervové procesy příliš nekolísá. To znamená, že jedno malé jídlo nemusí mít velký vliv na řešení problémů a může způsobit, že vlci a kojoti budou méně impulzivní a obezřetnější. Když jsou hladoví, jsou méně schopni ovládat své chování, a to může být důvod, proč jsou hladovější o tolik nebezpečnější a nepředvídatelnější" říká Dr. Miller.

Klíčovým zjištěním této zajímavé studie je, že psi třicet minut po jídle hledali přesněji než psi, kteří byli hladoví. Studie byla publikována v časopise Behavioral Processes. I když se studie oficiálně zabývala přesností ve vyhledávání, může existovat podobná souvislost i s agility. Pokud běžně svému psovi před tréninkem a závodem nedáváte snídani, zvažte, jestli to nezměnit. Sami uvidíte, zda to zlepší jeho výkon. Poprvé publikováno na World Cynosport Rally a The United States Dog Agility Association (USDAA).

Věděli jste, že na Barnaby.cz nabízíme tréninkové pamlsky od ZOLLY DOG BAKERY? ZOLLY DOG BAKERY je specializovaný obchod – psí pekařství – nabízející psí lahůdky, kvalitní psí krmiva, psí módu, originální hračky a mnoho dalšího. Široký sortiment pamlsků je vyráběn (pečen) dle vlastních originálních receptur. Veškeré přírodní suroviny a přísady jsou voleny dle přísných kritérií zdravé výživy. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit například tréninkové pamlsky ZOLLY DOG BAKERY.

Tréninkové pamlsky ZOLLY DOG BAKERY