Jak správně změřit psí postroj?

Jak správně změřit psí postroj?

Postroje pro psy se v posledních letech těší velké popularitě. Nabídne Vám větší kontrolu nad Vaším psem a zmírňuje tlak, který by mohl obojek působit na hrdlo a šíji zvířete. Aby psí postroj fungoval tak, jak má, je velmi důležité, aby pejskovi správně seděl. V tomto článku vysvětlíme, jak správně změřit Vašeho psa a jak vybrat vhodnou velikost psího postroje.

Výhody užívání psího postroje jsou nesporné

Snižuje tlak na hrdlo a šíji psa: Vzhledem k tomu, že se postroj upíná kolem hrudníku Vašeho psa, nevyvíjí tlak na hrdlo a šíji. Pokud je Váš pes při procházce zvyklý tahat, je možné, že pro něj klasický obojek nebude pohodlný nebo mu dokonce bude způsobovat bolesti. Pokud Váš pes trpí artritidou nebo onemocněním plotének, mohou tyto bolesti být velmi významné.

Zlepšuje kontrolu nad psem: Postroj o správné velikosti by měl být pevně připevněn na těle zvířete. Jedině tak poskytuje plnou kontrolu, bez ohledu na to, jak moc se Váš pes snaží tahat nebo z postroje vyvlíknout.

Snižuje tahání na procházkách: Vzhledem k umístění postroje podél hrudníku a zad je pro psa náročnější tahat svého majitele. Na rozdíl od obojku, který psovi umožňuje zapřít přední tlapy o zem a táhnout se dopředu, Vám postroj poskytuje větší kontrolu nad celým jeho tělem. Většina psů bude nucena zpomalit, pokud budete stát pevně.

Všechny výše uvedené výhody závisí na tom, zdali máte správnou velikost postroje, která psovi dobře padne. Tělo zvířete musí být v postroji upevněno tak, aby pes nemohl vyklouznout a eliminovalo se dření o kůži. Správně změřený postroj nabídne Vašemu psovi pohodlí. Nesprávně změřený a příliš volný postroj může zvýšit riziko, že pes vyklouzne a uteče. Při výběru postroje je tedy velmi důležité pejska správně změřit.

Jak pevný by měl být postroj mého psa?

Postroj, který Vašemu psovi nesedí správně, může vést k řadě komplikací. Pokud je příliš malý nebo příliš velký, eliminuje mnoho výhod, které by mohl nabídnout.

Rizika špatně vybrané velikosti postroje mohou být:

  • nepříjemné tření postroje o kůži psa
  • oděrky od neustálého tření postroje
  • nedostatečná kontrola psa na procházkách
  • bolest způsobená příliš utaženým postrojem
  • možnost vyklouznutí psa z postroje a útěk

Při výběru správné velikosti postroje doporučujeme řídit se tzv. pravidlem dvou prstů. Toto pravidlo znamená, že byste měli být schopni umístit dva prsty mezi tělo zvířete a postroj, když je pevně utažený. Pokud je prostor mezi tělem psa a postrojem větší než šířka dvou prstů, je postroj volný a příliš velký. Pokud mezi tělo psa a postroj dva prsty nedáte, je naopak příliš těsný.


Jak správně změřit Vašeho psa pro postroj?

Před zakoupením postroje doporučujeme Vašeho pejska správně změřit, abyste mohli vybrat správnou velikost a vyhnout se tak případným komplikacím popsaným výše. Pro správně měření budete potřebovat krejčovský metr nebo pravítko a kus provázku.

Krok 1: prohlédněte si tabulku velikostí
Všechny renomované obchody s postroji a obojky pro psy by měly poskytovat tabulku rozměrů pro každý prodávaný produkt. V našem obchodě Barnaby.cz naleznete tabulku velikostí vždy u daného produktu – v případě produktu postroj pro psa BUDDYS PERUVIAN ARROW vypadá tabulka velikostí následovně.

Krok 2: změřte obvod krku
Nejprve musíte změřit obvod krku Vašeho psa. Krejčovským metrem změřte místa, kde obvykle sedí obojek. Pří měření se ujistěte, že používáte pravidlo dvou prstů. Jakmile obvod krku změříte, nezapomeňte si poznamenat výsledky.

Krok 3: změřte obvod hrudníku
Další krok je měření obvodu hrudníku Vašeho psa. Ujistěte se, že měříte nejširší část hrudního koše. I zde bude platit pravidlo dvou prstů a výsledky si opět nezapomeňte zapsat.

Krok 4: změřte délku těla (nepovinné, ale výhodné)
Poslední oblastí k měření je celková délka těla Vašeho psa. Můžete to udělat buď krejčovským metrem, nebo pravítkem, ale to se bude lišit podle toho, jak velký je Váš chlupatý přítel. Nezapomeňte měřit od kořene krku ke kořeni ocasu. Po dokončení zapište i tento výsledek. Ne všechny tabulky velikostí pro postroje tento rozměr uvádí, ale je dobré jej znát.

Jakmile znáte všechny rozměry, vyhledejte si v tabulce velikostí správnou velikost postroje a produkt objednejte. V případě, že by postroj neseděl tak, jak má, nemusíte se obávat. Zboží Vám rádi vyměníme za jinou velikost, jiný produkt, či vrátíme peníze.

Postroj pro psa BUDDYS PERUVIAN ARROW