Co dělat když, Vaše kočka škrábe to, co nemá?

Co dělat když, Vaše kočka škrábe to, co nemá?

Ničí Vám kočka nábytek a Vy nevíte co s tím? Zde je několik osvědčených strategií na to, jak eliminovat škody ve Vašem bytě.

Kočky jsou predátoři – drápy používají k lovu a lezení. To, že kočka škrábe, je přirozeným chováním a nedílnou součástí života s kočičím mazlíčkem. Nicméně to neznamená, že poškrábaný nábytek, zničená pohovka či protrhaný koberec by mělo být nevyhnutelné – ačkoliv se tak domnívá většina majitelů. Například v jedné studii, kde bylo zařazeno 122 koček, jejichž majitelé neměli s kočičím škrábáním žádné problémy, škrábalo pravidelně nábytek 60 % koček. Škrábání koček je považováno za problém pouze v případě, že se nám – majitelům nelíbí, kde k drápání dochází. Naštěstí existují osvědčené strategie, které Vaší kočce umožní být kočkou v pravém slova smyslu, a zároveň eliminovat poškození Vašeho domova.

Jaké jsou důvody kočičího škrábání?

1) Broušení drápků: Kočky si potřebují drápky pravidelně brousit, aby si je udržely zdravé a odstranily staré odumřelé části.

2) Cvičení a trénink pohybu: Kočky se škrábáním protahují a cvičí. Jsou digitigrádní, což znamená, že chodí po „prstech“ místo po tlapkách. Jako formu cvičení si kočky protahují svaly tím, že zapíchnou drápy do povrchu a poté je stahují zpět. Kromě toho, že kočky používají své drápy ke cvičení, jsou jimi obdařeny i k udržení rovnováhy a šplhání, které je důležité pro jejich pocit bezpečí.

3) Snížení stresu: Kočky jsou velmi zručné v odbourávání stresu – nepotřebují jógu ani víkendový pobyt v lázních. Mají mnoho způsobů, jak uvolnit stres a nahromaděnou energii – kromě značkování je běžným chováním ke snížení stresu protahování, mňoukání a také zarývání drápků do různých povrchů.

4) Značení teritoria: S pachovými žlázami mezi prsty mohou kočky zanechat pachovou stopu ve stejný moment, kdy zanechávají vizuální stopu. Máte-li jedinou kočku, bude si škrábat drápky, aby si dodala pocit důvěry, bezpečí a označkovala své teritorium. Máte-li více koček, budou škrábat častěji, než kdyby byla kočka v domácnosti sama. Kočky používají své drápy k označení území, varování ostatních koček a pomáhá jim to se vyhnout fyzické konfrontaci.

Co dělat? Zbavte svou kočku stresu!

Stres je u koček často přehlížený a může být jednou z hlavních příčin běžného každodenního škrábání. Pokud jsou kočky ve stresu, mohou na situaci reagovat tak, že budou používat své drápy více, než by bylo nutné.

Jak snížit kočičí stres?

1) Krmte Vaši kočku několika malými porcemi denně, na rozdíl od jedné či dvou velkých porcí servírovaných vždy ve stejný čas. Mít potravu snadno dostupnou je pro kočku méně stresující, než čekat na jídlo několik hodin. Toto je obzvláště důležité v domácnostech, kde je koček více – pokud je potrava servírována podle plánu nebo několik hodin od sebe, může to vést ke stresovým situacím a zvířata mohou být agresivnější a méně kooperující. Skvělé zkušenosti máme s miskou MiaCara Piatto, která pomůže kočkám k pomalejšímu stravování a vyšší interakci.

MiaCara Piatto Berry

2) Kočku zabavte a hrajte si s ní! Jedním z nejlepších způsobů, jak zbavit Vaši kočku stresu, je hrát si s ní několikrát denně. Používání interaktivní hračky, jako je mávátko, myška nebo míček na provázku, může pomoci stimulovat přirozené chování a omezit škrábání na nechtěných místech. Z naší nabídky můžeme doporučit hračku MiaCara Topo, jelikož se jedná o jednu z nejpoužívanějších hraček v naší domácnosti.


MiaCara Topo

3) Zastřihněte své kočce drápky. Správně zastřižené drápy mohou vést ke snížení nežádoucího chování a poškození Vašeho domova. Požádejte svého veterináře, ať Vám ukáže, jak drápy správně zastřihávat a udržovat, pokud si nejste jistí.

4) Ukažte kočce, kde by měla škrábat a podporujte ji! Kupte si pár škrabadel nebo speciální nábytek, který slouží jako pelíšek a škrabadlo zároveň. Například odpočívadlo MiaCara Torre nejen, že skvěle vypadá a kočičky na něm rády odpočívají, ale zároveň slouží i jako designové škrabadlo. Experimentujte, kde škrabadla umístit a najděte takové místo, kam bude Vaše kočka sama ráda chodit a škrabadlo používat. Kočku můžete motivovat tak, že po škrabadle budete přejíždět její oblíbenou hračkou. Po správném používání jí pochválíte nebo dáte nějakou odměnu v podobě oblíbeného pamlsku.

 MiaCara Torre