Které potraviny z našeho jídelníčku jsou vhodné pro kočky?

Které potraviny z našeho jídelníčku jsou vhodné pro kočky?

Krmíte Vaši kočku pouze granulemi či kapsičkami pro kočky, nebo jí občas dáte i zbytky z talíře? Nejste si jisti, co Vaše kočka může žrát? V následujícím článku si řekneme, které z běžných potravin jsou pro kočky vhodné, a které naopak ne.

Následující druhy ovoce, zeleniny a masa jsou vhodné pro kočky:

  • jablka, banány, meloun, borůvky
  • batáty, mrkev (vařená), chřest, cuketa
  • vejce, tuňák, losos, sardinky
  • kuřecí, krůtí a hovězí maso včetně vnitřností (játra, srdce)

Naopak potraviny, které jsou pro kočky nevhodné:

  • kosti
  • čokoláda
  • hroznové víno
  • avokádo
  • mléčné výrobky
  • cibule a česnek

Mohu kočku krmit ovocem? Ano, ale…

Některé druhy jsou pro kočky naprosto v pořádku, ale musíme být opatrní s jejich přípravou. Řeč je především o ovoci, jako jsou jablka, meruňky, hrušky, hroznové víno nebo třešně. Jejich semena, pecky, slupky nebo kůra mohou být pro Vaši kočku extrémně nebezpečné. Obsahují totiž škodlivou látku: kyanogenní glykosid. Pokud si tedy nejste konkrétní potravinou jisti, neriskujte a kočku jí nekrmte, případně se zeptejte svého veterináře.

Ptáte-li se, které ovoce je pro Vaši kočku vhodné, z naší zkušenosti Vám můžeme doporučit meloun nebo borůvky. Meloun obsahuje antioxidanty a beta-karoten, který podporuje zdravou srst a zrak. Borůvky jsou zase výborným zdrojem vitamínu A a C.

Mohu dát kočce banány? Ano!

Z výživového hlediska jsou banány vhodné nejen pro nás, ale i kočky. Jsou skvělým zdrojem draslíku a rozpustné vlákniny. Je to dobrá a zdravá svačina, dávejte si ale pozor, abyste kočku banány nepřekrmili!

A co jablka? 

Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu C, je však nutné dát si pozor při jejich přípravě: oloupat slupku a odstranit všechna semínka. Jak jsme již zmiňovali, semena vybraných plodů jsou pro kočky jedovatá! Proto také kočku nikdy nekrmte hroznovým vínem.

Mohu kočku krmit zeleninou?

Ano, ale jen v malém množství. Navíc je velmi důležité předem zeleninu uvařit. Tepelně neupravené zelenině se doporučujeme zcela vyhnout, jelikož by ji Vaše kočka mohla těžko trávit.

Doporučená vařená zelenina je chřest, cuketa a sladké brambory, protože pomáhají udržovat zdravý trávicí systém. Další vhodnou zeleninou pro Vaši kočku může být dušená mrkev nebo dušená brokolice.

Ze zeleniny nejsou vhodné cibule a česnek, jelikož obsahují pro kočky škodlivé látky. Váš mazlíček by po jejich požití mohl zvracet nebo mít další zdravotní problémy.

Vhodné není ani avokádo. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, která je pro kočky nebezpečná. Míra nebezpečí se může lišit, nicméně doporučujeme neriskovat a kočce tuto potravinu nepodávat.

Maso v jídelníčku

Kočky jsou masožravci, maso je tedy pro ně velice důležité. Určitě by mělo být zařazeno do jejich jídelníčku. Nejlepší je drůbež (doporučujeme vařené kuře), ale stejně vhodné je například i krůtí maso. Vždy se pouze ujistěte, že maso nebylo solené, protože kočky by neměly konzumovat sůl ani jiná koření.

Kočky milují ryby, přesto ale buďte obezřetní a nepodávejte je své kočce příliš často. Častá konzumace by jí totiž mohla způsobit řadu potíží. Nejlepší je vybrat ryby, které obsahují vysoký podíl omega-3 kyselin, jako je například tuňák, losos nebo makrela. Zároveň je lepší podávat kočce ryby vařené, nežli syrové.

Jak je to s vejci?

Vejce jsou pro kočky bezpečná a jsou doporučenou pochoutkou, jelikož poskytují velké množství bílkovin. Lepší než syrové je vejce vařené, jelikož jsou při jeho přípravě odstraněny případné bakterie, jako je Salmonela nebo E. coli.

Mohou kočky pít mléko?

Existuje zažitý mýtus, že pro všechny kočky je mléko nejvhodnější pochoutkou. Realita je ale jiná. Většina koček, které dosáhnou určitého věku, trpí intolerancí na laktózu a mléko a mléčné výrobky špatně tráví. Dát jim misku mléka proto nemusí být dobrý nápad. Určitě není ani vhodné mlékem nahrazovat běžnou stravu a vodu.

To stejné platí pro sýr – kočky ho špatně tráví a zařadit jej do kočičího jídelníčku proto nedoporučujeme. Pokud je Vaše kočka do této potraviny blázen, dejte jí jen malé množství sýrů, které jsou bohaté na vápník a bílkoviny, např. čedar či goudu.

Mohu dát kočce čokoládu jako pamlsek?

Odpověď zní ne! Čokoláda je velmi nebezpečná pro Vaši kočku, jelikož obsahuje teobromin, který narušuje nervový systém koček i psů. V žádném případě kočce čokoládu nedávejte, větší množství pro ni může být i smrtelné.

Moje kočka snědla něco, co neměla. Jak mám postupovat?

Neotálejte a okamžitě kontaktujte svého veterináře. Čím rychlejší budete, tím lepší to pro Vaši kočku bude. Existuje spousta potravin, které normálně konzumujeme a můžeme je nabídnout i našim kočičím kamarádům, je ale moudré nekrmit je zbytky ze stolu.

Abychom článek shrnuli, zde je několik nejdůležitějších bodů, které se při výživě kočky vyplatí dodržovat:

  • Všeho s mírou;
  • Buďte opatrní s potenciálními alergiemi;
  • Vždy přemýšlejte, jaké kočce dáváte jídlo a zda některé části nemohou být nebezpečné.
  • Vyhněte se podporování špatného chování kočky (například vyskakování na stůl během oběda);
  • Granule pro kočky a kočičí kapsičky nejsou jediným zdrojem kočičí potravy, existuje i řada vhodných alternativ, které běžně používáme při vaření.

Důležité pro zdravé stravování Vaší kočky je také výběr misky. Osobně máme skvělé zkušenosti s protihltací miskou MIACARA PIATTO, která pomůže k pomalejšímu a zdravějšímu stravování.

Protihltací miska MiaCara Piatto

Dobrou volbou jsou také vyvýšené misky, například MIACARA CENA, jež pomáhají kočce udržovat přirozený postoj při krmení.


Vyvýšená miska MiaCara Cena