Psí proleženiny a co s nimi?

Psí proleženiny a co s nimi?

Má Váš pes otlaky (neboli mozoly) či proleženiny na loktech a bocích a nevíte, co je jejich příčinou? Existuje mnoho důvodů, proč se u psů tento problém objevuje, nicméně tím nejčastějším bývá nesprávný výběr psího pelechu nebo ležení na tvrdém povrchu bez jakékoliv matrace či deky. Psí otlaky mohou vyschnout a popraskat, což může Vašeho pejska bolet. Naštěstí existují způsoby, jak psím proleženinám spolehlivě zabránit.

Proč u psů vznikají otlaky a proleženiny?

Nejčastějším důvodem bývá, že pejsek leží příliš dlouho na jednom místě, obzvlášť pak na tvrdém povrchu. S otlaky se můžeme setkat spíše v letních měsících, jelikož pokud si pes najde útulné chladné místo, vydrží na něm odpočívat i hodiny. Větší riziko vzniku proleženin je u velkých, těžších psích plemen, nebo pokud má zvíře nadváhu, jelikož je vyvíjen větší tlak na klouby. Otlaky se nejčastěji vyskytují na kolenou, loktech a bocích. Proleženiny mohou být tak silné, že kůže praská a krvácí.

Jak zabránit psím otlakům a proleženinám?

Existuje celá řada způsobů, jak otlakům u Vašeho pejska zabránit nebo je alespoň zmírnit. Pokud u psa proleženiny vzniknou, doporučujeme pravidelně používat balzám pro psy nebo obyčejnou vazelínu. Důležité je nenechat kůži vyschnout, jelikož suchá kůže má tendenci popraskat a krvácet. Pokud k tomu dojte, je ideální čas navštívit veterináře.

Nejlepším způsobem, jak se otlakům u Vašeho psa vyhnout, je prevence. Jako doplněk stravy můžeme doporučit vitamín E, který je schopný vzniku otoků částečně zabránit. Důležité je také ujistit se, že má Váš pes kvalitní psí pelech (doporučujeme ty ortopedické), matraci či dokonce pohovku. Pokud Váš pejsek miluje spaní na zemi, je vhodné používat deky pro psy. Z naší nabídky můžeme doporučit hned několik produktů:

Pelišek pro psy MiaCara Barca
Vyrobena z paměťové pěny, MiaCara Barca je moderní reinterpretace standardního psího pelíšku, jenž slibuje maximální pohodlí a stabilitu. Na rozdíl od běžných pelíšků pro psy využívá čtyři lisované pěnové díly, které lze k sobě snadno připojit pomocí zásuvného systému. Díky paměťové pěně si Barca udržuje svůj definovaný tvar i po intenzivním používání, nemačká se a zachovává plnou podporu pro Vašeho psa. Se svým měkkým, ale stabilním okrajem je Barca to pravé pro ty psy, kteří se rádi opřou. Bočnice nabízí dokonalý odpočinek pro hlavu, zatímco matrace z paměťové ortopedické pěny uvnitř se dokonale přizpůsobí tělu psa. 

Pelíšek pro psy MiaCara Barca

Elastická matrace pro psy Labbvenn Movik
Luxusní kolekce psích pelíšků Movik je ideální do moderních interiérů. Jednoduchý design je kombinován s vysokou funkčností a vynikající kvalitou. Jemný potah, který je vyroben z měkké, trvanlivé a snadno čistitelné textilie, zajišťuje klidný spánek a ochranu před chladem. Harmonické tvary se dokonale přizpůsobí páteři psa a poskytnou mu plnohodnotné pohodlí. Boky pelíšku jsou měkké, ale zároveň dostatečně pevné, aby podporovaly hlavu psa. Tato matrace pro psy navíc podporuje páteř a poskytuje úlevu kloubům. Kvalitní pěnová výplň dobře propouští vzduch a spolu s bavlněným potahem zajišťuje, aby se vnitřní matrace inteligentně formovala na základě tlaku a teploty psího těla.

Matrace pro psy Labbvenn Movik

Pokud se u Vašeho psa začínají objevovat otlačeniny, je nejlepší zjistit, co je příčinou jejich vzniku. Vyhnete se tak situaci, kdy se rozšíří po celém těle zvířete. Doporučujeme sledovat, kde Váš pejsek usíná. Pokud spí na tvrdém povrchu, pořiďte mu kvalitní psí pelíšek, ortopedickou matraci nebo deku pro psy, která může vznik proleženin a otlaků také eliminovat.