Jakou zeleninu mohou psi jíst?

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno může Váš pes jíst? Zatímco zelenina může být chutnou a zdravou pochoutkou, ne všechny druhy jsou pro psy bezpečné.

Sdílení potravy s našimi psy je běžné, ale ne všechna lidská jídla jsou pro ně vhodná. Majitelé se často ptají: „Jakou zeleninu mohou psi bezpečně jíst?“ I když se zdá, že zelenina je zdravou volbou, ne všechny druhy jsou pro psy tak prospěšné jako pro lidi.

Vědět, jaké potraviny jsou bezpečné a prospěšné, je nezbytné pro udržení psa v dobrém zdravotním stavu. I když se na psy obecně díváme jako na masožravce, ve skutečnosti jsou všežravci a budou jíst rostliny i maso. Rostlinná strava, do níž řadíme ovoce i zeleninu, může být zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, a dokonce i rostlinných bílkovin.

Mějte na paměti, že ovoce a zelenina má tvořit asi 10 % denního příjmu potravy zvířete. Všichni psi by měli jíst dobře vyváženou stravu složenou z vysoce kvalitních granulí a vlhkého krmiva spolu s přidaným ovocem a zeleninou. Pojďme se podívat na podrobnosti o tom, jaké druhy mohou psi bezpečně jíst.

MC_Office_Tavoletta-9 (2) (1)

Miska pro psy MiaCara Tavoletta pistáciová

Výhody zeleniny pro psy

Zelenina je plná vitamínů, včetně vitamínu A, B6, C a K. Kromě jiných živin a minerálů obsahuje také vápník, vlákninu, železo, draslík, hořčík a bílkoviny. Zelenina pomáhá alkalizovat tělo a vyrovnávat kyseliny z masité stravy. Obsahuje také fytonutrienty, látky, jež mohou pomoci se záněty, zdravím střev, jater, a dokonce bojovat proti rakovině.

Antioxidanty, které se v zelenině rovněž nacházejí – včetně beta-karotenu a luteinu – působí v boji proti volným radikálům, což jsou škodlivé prvky, které přispívají k nemocem a stárnutí.

Zelenina je plná vlákniny, která napomáhá zdravému trávení a dodává tělu extra energii. Může poskytnout podporu imunitnímu systému, napomáhat trávení a podporovat dobrý zrak. Navíc má nízký obsah tuku a kalorií, což z ní dělá ideální pochoutku pro psy s nadváhou.

Jakou zeleninu mohou psi jíst?

Existuje několik druhů zeleniny, které můžete bez obav psovi dát.

Řepa – není tak běžná jako jiná zelenina, ale pro psy je bezpečná. Řepou by se samozřejmě mělo krmit s mírou. Nejlepší je ji upéct nebo uvařit. Řepu lze sice konzumovat i syrovou, ale pro psy je pak hůře stravitelná. Tato zelenina má vysoký obsah vápníku, železa, draslíku a zinku a většinou se považuje za pro psy bezpečnou, netoxickou potravinu. V ojedinělých případech se vyskytuje alergie na řepu, jiní psi zase mohou mít problémy s trávením příliš velkého množství. Nezapomeňte sledovat jakékoli nežádoucí reakce, včetně průjmu, zvracení, letargie, bolesti žaludku, nepohodlí nebo nadměrného olizování a svědění.

Brokolice – je bezpečná pro psy a navíc je plná vitamínů C a K a vlákniny. Brokolici můžete podávat syrovou i tepelně upravenou. Brokolice spolu s další listovou zeleninou obsahuje látky, kterým se říká isothiokyanáty. Ve vyšších dávkách mohou způsobit žaludeční nevolnost, nepohodlí a plynatost. I brokolice se tedy může stát nebezpečnou z důvodu udušení a možné obstrukce střev, pokud není dostatečně rozžvýkaná.

Růžičková kapusta – je další bezpečnou zeleninou pro psy. Má vysokou hladinu antioxidantů a je zdravým zdrojem manganu, který pomáhá trávit bílkoviny. Ale pozor, nepřehánějte to s ní. Má tendenci způsobovat plynatost a nadýmání. Nejlepší je ji důkladně uvařit a nakrájet na kousky o velikosti sousta, abyste se vyhnuli nebezpečí udušení.

Mrkev – je výživná svačinka pro psy, kterou lze jíst vařenou nebo syrovou. Mrkev je nabitá vitamínem A a beta-karotenem. Kromě toho obsahuje také vlákninu, která může pomoci při řídké stolici. Majitelé se musí ujistit, že je podávána ve velikosti sousta, aby se předešlo případnému udušení. Syrová mrkev má tvrdou strukturu a příliš velký kus může být nebezpečný. Mrkev je extrémně nízkokalorická a nízkotučná a mnoho psů si navíc užívá její chuť a křupání. Krmení mražené mrkve napomáhá zdravým zubům, protože dokáže seškrábat zubní plak. Jelikož psi nemetabolizují syrovou mrkev, je nejlepší krmit je vařenou mrkví. Lehké vaření v páře je také vhodná metoda, která zachová většinu živin a špičkovou chuť.

Květák – může být zdravým, netoxickým doplňkem stravy psa. Má nízký obsah kalorií, a kromě jiných živin obsahuje antioxidanty a vlákninu. Je bezpečný jak vařený, tak syrový, ale snáze stravitelný je, když je lehce napařený nebo vařený.

Celer – je další nízkokalorická křupavá zelenina, která je pro psy bezpečná. Obsahuje vlákninu, několik vitamínů a živin, jako je mangan a draslík. Protože má tak nízký obsah kalorií, může být vynikající svačinkou pro domácí mazlíčky s nadváhou.

Kukuřice – pokud je správně připravena, je pro psy bezpečná. Obsahuje bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a vysoce stravitelné sacharidy. Někteří psi si pochutnávají na mražených kukuřičných zrnech nebo na těch, která byla spařena nebo lehce povařena. Psi by nikdy neměli být krmeni kukuřičným klasem, protože je nestravitelný a představuje potenciální nebezpečí udušení. Když krmíte psa kukuřicí, vždy ho sledujte, abyste se ujistili, že se nezačne dávit zrny. I když je tato zelenina bezpečná, neměla by být přidávána do psí stravy denně ani ve větším množství najednou.

Zelené fazolky – jsou výživnou a bezpečnou zeleninou. Obsahují vlákninu, vápník, bílkoviny, železo, draslík a vitamíny A, B6, C a K. Je důležité podávat je s mírou, protože vysoký obsah vlákniny může být obtížně stravitelný a způsobit žaludeční nevolnost.

Brambory – krmte psa pouze vařenými bramborami, a to s mírou. Psi mohou jíst vařené bílé brambory, které nabízejí dobrou dávku zdravých vitamínů, minerálů a živin. Je nezbytné mít na paměti, že brambory obsahují látku, které se říká solanin, a která je pro psy nebezpečná. Zejména syrové brambory mají extrémně vysoký obsah solaninu v syrové slupce, listech i dužině a pro jeho odstranění se musí povařit. Příliš mnoho solaninu může způsobit dýchací problém nebo žaludeční, zažívací a srdeční potíže.

Ředkvičky – jsou nejlepší pro psy, kteří mají rádi křupavé pochoutky. Máme na mysli pravé ředkvičky, nikoli křen nebo divoké ředkvičky. Pravé ředkvičky mají vysoký obsah vápníku, draslíku, vitamínu C a antioxidantů. Když se konzumují syrové, jejich hrubá struktura může pomoci vyčistit plak ze zubů psa a zároveň pomáhá udržet jeho svěží dech. Stejně jako u jakékoli jiné kořenové zeleniny je podávejte s mírou a vždy je nakrájejte na přiměřeně velké kousky. Vyhýbejte se černým ředkvičkám, které mají silnou, poněkud kořeněnou chuť.

Špenát – je mnohými považován za superpotravinu. Psi trpící onemocněním srdce nebo ledvin by se však této listové zelenině měli vyhýbat, protože má vysoký obsah sodíku a šťavelanů. Malé množství špenátu přidané do misky Vašeho mazlíčka může obohatit jeho stravu dalšími vitamíny, minerály a vlákninou. Špenát obsahuje také antioxidanty, které posilují imunitní systém, a dokonce pomáhají při rakovině a proti stárnutí. Špenátem krmte svého psa pouze s mírou, protože přetížení oxaláty je velmi vážné. Může vést k problémům s močovým měchýřem, jako jsou ledvinové kameny a další onemocnění. Nejlepší je prodiskutovat krmení Vašeho psa špenátem se svým veterinářem, než z něj uděláte pravidelný přídavek do jeho misky.

Sladké brambory – batáty jsou lepší volbou než jiné brambory kvůli menšímu množství sacharidů a vyšší nutriční hodnotě. Sladké brambory jsou chutná, přírodní a dokonale bezpečná zelenina ke konzumaci. Mají velmi nízký obsah tuku a obsahují základní vitamíny jako vitamín A, B6 a C. Chutné batáty jsou také plné antioxidantu beta karotenu, který může pomoci předcházet nemocem, posílit imunitní systém, a dokonce bojovat proti rakovině. Sladké brambory mají velmi vysoký obsah vlákniny, napomáhají trávicím funkcím a zdraví. Ve skutečnosti se často přidávají do psí stravy, aby pomohly s průjmem a zácpou, protože pomáhají při formování zdravého a pravidelného vyprazdňování.

Dýně – je třeba nakrájet na malé kousky nebo rozmixovat na kaši, jak je u dýní běžné. Několik druhů tykví, včetně dýně, je chutným a prospěšným doplňkem potravy. Měla by být dušená nebo pražená a vařená bez dalších přidaných přísad. Dýně se často používá k léčbě mírné bolesti žaludku, průjmu a zácpy, protože reguluje trávicí systém. Má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá udržet psy déle syté, takže je vynikající volbou i pro pejsky s nadváhou. Samozřejmě je nejlepší prodiskutovat dietní potřeby vašeho psa, zvláště pokud je obézní nebo má nadváhu, s vaším veterinářem, než provedete jakékoli změny ve stravě.

MC_Office_Tavoletta-9 (2) (2)

Pamlsky pro psy Zolly - Zeleninové piškoty

Jak bezpečně krmit svého psa zeleninou?

Zatímco některá zelenina je bezpečná a prospěšná pro celkovou výživu psa, vždy je nejlepší přidávat ji do stravy s mírou. Zelenina by měla být jen příležitostnou pochoutkou, ne každodenním doplňkem. Nejlepší je čerstvá, psovi však můžete podávat i zmrazenou. Konzervované zelenině se vyhněte, pokud není konzervovaná pouze ve vodě. Ve většině případů totiž může mít vysoký obsah sodíku a dalších nežádoucích přísad.

Vždy krmte svého psa pouze krmivem určeným pro psí spotřebu. Vyhněte se lidským kořením, jako je sůl, pepř, paprika, cibule, česnek, feferonky a další koření. Mnohé z nich jsou pro psy škodlivé. Většina zeleniny je lépe stravitelná a bezpečnější, když je uvařená. Některé, jako brambory, by se nikdy neměly podávat syrové.

Jaká zelenina není pro psy bezpečná?

Existuje určitá zelenina, kterou by psi nikdy neměli jíst, protože je toxická nebo je možné potenciální nebezpečí udušení. Česnekem, pažitkou, pórkem, cibulí, šalotkou, kukuřičným klasem a syrovými brambory by se nikdy psi krmit neměli. Kapusta, listová zelená, může být prospěšná v minimálním množství, ale je škodlivá, pokud se jí přejídají. Obsahuje oxalát vápenatý, který může vést k problémům s ledvinami, a také prvky, které přispívají k podráždění gastrointestinálního traktu.

Výběr zeleniny, kterou dáte psovi jako pamlsek, je mnohem zdravější volba, než přidat lidské nezdravé jídlo, jako jsou hranolky nebo kousnutí do Vašeho sendviče se šunkou. Veškerá zelenina by měla být psovi podávána pod dohledem a s mírou. Vyhněte se jakémukoli druhu jídla, které obsahuje koření nebo přidané přísady.

Zelenina je zábavná odměna: chutná mrkev za povedený trik nebo trocha brokolice pro zpestření a křupavost. Určitě se poraďte se svým veterinářem nebo odborníkem na výživu domácích mazlíčků, pokud máte obavy, že váš pes nejí dostatečně nebo nemá vyváženou stravu. Zatímco čerstvá zelenina je skvělou pochoutkou, psi by měli být vždy krmeni kvalitními granulemi nebo mokrým krmivem. Na trhu je spousta vynikajících možností čerstvého krmiva pro psy a majitelé mají spoustu možností, jak nabídnout svým psům čerstvou a zdravou výživu.