5 tipů, jak v zimě pečovat o psa nebo kočku

5 tipů, jak v zimě pečovat o psa nebo kočku


Zima je v plném proudu a teploty klesají pod bod mrazu. Pobyt na zimním suchém a studeném vzduchu může Vašemu mazlíčkovi způsobit problémy, jako je svědění, odlupování kůže anebo popraskané tlapky.

Níže najdete pět tipů, jak správně pečovat o Vašeho čtyřnohého přítele a jak nebezpečí, které s sebou zima přináší, co nejvíce omezit.

1. Omezte četnost koupání

Snažte se během zimních měsíců koupat své mazlíčky, co možná nejméně. Příliš časté koupání může z pokožky a srsti odstranit přirozenou mastnotu a zvýšit tak riziko vzniku suché a šupinaté kůže.

V případě, že se nutnosti koupat nevyhnete, snažte se používat hydratační šampón. Zároveň nedoporučujeme v zimě své mazlíčky příliš zastřihávat. Pokud je Váš pes dlouhosrstý, zkraťte jeho srst tak, abyste minimalizovali tvorbu zledovatělých “hrudek” na srsti a omezili kontakt se zimním posypem, jelikož tyto chemikálie mohou kůži vysušovat.

Pokud je Váš pes krátkosrstý, doporučujeme pořídit zimní obleček, který jej ochrání před nízkými teplotami, a zároveň v něm Vás mazlíček bude vypadat stylově. Klíčové je správně změřit velikost psa.

Z naší nabídky doporučujeme elegantní svetr pro psy Labbvenn Pullo.

9

2. Omyjte a osušte tlapky po každé procházce

Po každé procházce použijte žínku nebo mokrý ubrousek k omytí a osušení tlapek a břicha Vašeho mazlíčka. Je nutné odstranit posypové chemikálie, jako je například posypová sůl, jelikož vysouší kůži zvířete.

Zvláštní pozornost věnujte oblastem mezi polštářky na tlapkách a vždy raději zkontrolujte, zdali polštářky nejsou popraskané. Před procházkou doporučujeme vmasírovat kokosový olej nebo jiný hydratační prostředek na ochranu proti vysoušení do polštářků. Další variantou jsou boty pro psy, které poskytují nejlepší ochranu, ale je nutné si na ně zvyknout, a ne každému psovi vyhovují.

3. Upravte stravovací návyky

Organismus spaluje v zimě více energie, jelikož se snaží tělo udržet v teple. Pokud tráví Váš mazlíček hodně času venku, doporučujeme navýšit množství krmiva. Je nutné také zajistit a pohlídat, aby měl přístup k dostatku vody, která není zmrzlá.

 4. Omezte pobyt Vašeho zvířete venku

Zajistěte, aby Váš mazlíček měl teplé místo na spaní, mimo podlahu a mimo místa s průvanem. Doporučujeme útulný pelíšek s pohodlnou a teplou dekou. 

9 (1)

Je nutné si uvědomit, že pokud je Vám venku zima, pravděpodobně bude chladno i Vašemu zvířeti. Na mnoha místech platí různé vyhlášky o omezení pobytu domácích mazlíčků venku během zimních měsíců. Je tomu z toho důvodu, že domácí zvířata, která jsou ponechána venku mohou být dezorientována, zraněna nebo v extrémních případech i umrznout. Stejně jako v létě, tak ani v zimě nikdy nenechávejte domácí mazlíčky samotné v autě bez dozoru.

5. Dávejte pozor, s čím Vaše zvíře přichází do kontaktu a používejte výrobky šetrné pro zvířata

Řada produktů a chemikálií používaných v zimních měsících, mimo jiné při údržbě komunikací, může být pro domácí zvířata nebezpečná. Například nemrznoucí kapalina je smrtelným jedem pro psy a kočky. Zároveň je sladká a případy kdy pes nebo kočka kapalinu sežere, jsou relativně časté. Vždy pečlivě hlídejte, s čím Vaše zvíře přichází do kontaktu a ujistěte se, že nebezpečí styku Vašeho zvířete s podobnými jedy je minimalizované.