3 rady pro bezpečné soužití domácích mazlíčků a dětí

3 rady pro bezpečné soužití domácích mazlíčků a dětí

Každý rodič by měl své děti naučit bezpečně se pohybovat kolem zvířat a komunikovat s nimi. Toto doporučení se netýká pouze rodičů se zvířaty v domácnosti. Dokonce i lidé, kteří doma nemají domácí mazlíčky, by měli své děti učit, jak se správně chovat ke kočkám a psům.

Mezi základní pravidla, která všechny děti potřebují znát patří například – netahat za ocas a uši, nedotýkat se neznámého zvířete bez dovolení, nelézt na zvířata, netahat za obojek. Úkolem rodiče by mělo být naučit své děti několik bezpečnostních pravidel, co nikdy nedělat.

Bylo by naivní předpokládat, že Vaši mazlíčci budou vědět co dělat a nedělat v blízkosti Vašich dětí, zvláště pokud máte zvíře, které se v blízkosti dětí necítí dobře. Rodič by měl tuto odpovědnost převzít a své děti naučit několik zásad správného chování. V tomto článku Vám představíme tři tipy, které by měl každý rodič znát.

TIP 1: Naučte své děti základní signály a chování zvířat

Začněte, když jsou vaše děti malé, naučte je pozorovat, jak se Vaši mazlíčci chovají a co toto chování znamená. Upozorněte na vybrané momenty, například když Váš pes vzrušeně vrtí ocasem nebo když Vaše kočka podrážděně švihá ocasem. Čím více budete zvířata společně pozorovat a na děti mluvit, tím více děti pochytí. Je důležité zůstat neutrální a edukativní.

Taková komunikace může vypadat například následovně: „Všiml jsem si, že tady Mína má extra velké oči a naježený ocas. Tím nám říká, že se cítí nepříjemně. Pojďme tedy raději do jiné místnosti, abychom ji dali více prostoru.” nebo “Rex byl určitě spokojený, když jsem se vrátil domů z práce. Poznal jsem to, protože vrtěl rychle ocasem a točil se dokola”.

TIP 2: Vždy se ujistěte, aby mělo Vaše zvíře únikovou cestu

Toto je důležité zejména pro kočky. Vaši mazlíčci by se nikdy neměli cítit uvězněni nebo zahnáni do rohu. Dejte jim spoustu možností, jak rychle a bezpečně opustit každou situaci a prostor.

Dopřejte svému mazlíčkovi vyhrazené místo, kde bude moci klidu odpočívat, bez přítomnosti dětí. Ke skvělému odpočinku doporučujeme například Odpočívadlo pro kočky MiaCara Torre nebo matraci MiaCara Felpa 

Odpočívadlo pro kočky MiaCara Torre

TIP 3: Své mazlíčky nenuťte a dbejte na to, aby se děti chovali ke zvířatům slušně

Jste dospělý člověk, rodič. Jste autoritou pro zvířata ve Vašem domě a jste hlasem rozumu pro Vaše děti.

Nenuťte své mazlíčky snášet to, že je čas od času děti zatahají za ocas nebo se na ně snaží naskočit. Nesnažte se zvíře, které chce utéct z místnosti, nikam nepustit a nutit ho hrát si s dětmi. Není to v pořádku. Jistě chceme, aby se naše děti a domácí mazlíčci snášeli, ale nesmí to být na úkor nikoho ze zúčastněných.

Naučte své děti hranicím a pravidlům pro zodpovědnou interakci s domácími mazlíčky (například – nedotýkat se zvířete, které pije nebo jí) a snažte se v dětech vytvořit pocit odpovědnosti, aby byly ke zvířatům milé a laskavé.

Děti a zvířata mohou být nejlepšími kamarády…nebo spolu bojovat. Usilujte o první variantu tím, že děti povedete a naučíte je, jak bezpečné komunikovat se zvířaty. Poutu mezi nimi se s větší pravděpodobností vytvoří, pokud si budou vzájemně důvěřovat a cítit se v bezpečí.