Péče o psy v létě

Péče o psy v létě je zásadní, protože teplo a sluneční paprsky mohou ovlivnit jejich zdraví a pohodu. Jednou z nejdůležitějších částí péče o psy v tomto období je správné mytí a údržba srsti. V tomto článku se podíváme na několik důležitých tipů, jak správně pečovat o Vašeho psa v létě.

Pravidelné koupele jsou základem péče o srst Vašeho psa v létě. Pokud pes tráví hodně času venku, je pravděpodobné, že se bude potit a znečišťovat srst. Proto je důležité umýt mu srst pravidelně, ideálně jednou za 2 až 4 týdny, v závislosti na potřebách psa. Použijte speciální šampon pro psy, který nezničí jejich přirozenou ochranu. Pamatujte však, že příliš časté mytí může odstranit přírodní oleje z pokožky psa a způsobit podráždění. Proto se vyvarujte častému mytí a dodržujte doporučené intervaly.

Kromě mytí je důležité také pravidelně česat srst Vašeho psa. Pravidelné česání pomáhá odstranit odumřelé chlupy a znečištění, což je zvláště důležité v létě, kdy srst může být náchylnější k cuchání.

Dalším důležitým aspektem péče o psy v létě je ochrana jejich kůže a srsti před slunečním zářením. Pokud Váš pes tráví hodně času venku, zajistěte mu stín a přístup k čerstvé vodě. Pokud je to možné, použijte opalovací krém pro psy, zejména na oblastech s řídkou srstí nebo růžovou kůží, jako jsou nos, uši a břicho. Pokud jde o opalovací krémy, klasické opalovací krémy pro lidi nejsou vhodné pro použití na psy. Některé složky obsažené v lidských opalovacích krémech mohou být pro psy toxické. Existují však speciální opalovací krémy pro psy, které jsou bezpečné a chrání jejich citlivou kůži před slunečními paprsky. Pokud plánujete vystavit svého psa slunci, poraďte se s veterinářem o vhodném opalovacím krému.

Dávejte pozor na přehřátí psa. Pokud je venku horko, omezte fyzickou aktivitu na časná rána nebo pozdní večery a vyhněte se dlouhým procházkám za největšího slunce. Dejte pozor na příznaky přehřátí, jako jsou nadměrné dýchání, ospalost a slabost.

Lahev na vodu MiaCara Bottiglia

Kromě pravidelného mytí a péče o srst je důležité v létě také aktivně pomáhat svému psu udržet si příjemnou teplotu a chránit ho před přehřátím. Existuje několik účinných způsobů, jak Vašeho mazlíčka udržet v chladu:

Chlazení vodou: Poskytněte psovi přístup k dostatečnému množství vody. Můžete mu nabídnout venkovní misky s vodou nebo i speciální chladicí misky, které udržují vodu déle chladnou. Můžete také dopřát psovi koupel v bazénu nebo ho polít hadicí, nezapomeňte však, že ne všichni psi mají rádi vodu, takže respektujte preference Vašeho psa.

Stín a ventilace: Zajistěte psovi místo, kde bude mít stín a dostatečný přívod čerstvého vzduchu. Pokud Váš pes tráví čas venku, postavte mu stan nebo boudu v dobře větraném prostoru.

Chladivé podložky: Můžete si pořídit chladivou podložku nebo gelovou podložku, na které si Váš pes může lehnout. Tyto podložky absorbují teplo a poskytují psovi příjemný pocit chladu.

Ventilátory a klimatizace: Pokud je to možné, udržujte domov nebo místo, kde Váš pes tráví čas, chlazený pomocí ventilátorů nebo klimatizace.

Péče o psy v létě zahrnuje také péči o jejich drápky a tlapky. Pravidelně kontrolujte délku drápků a odstraňujte případné ostré hrany. Chodidla mohou být citlivá na horké povrchy, jako je asfalt, takže pokud je venku velmi horko, vyhněte se procházkám po horkém povrchu nebo použijte ochranné botičky pro psy. Co se týče střihu drápků, může to být u některých psů trochu složitější. Pokud máte psa s tmavými drápky, můžete vidět, kde je živá tkáň, kterou byste měli vyhnout se při střihu. Pokud jsou drápky světlé, můžete vidět průsvitnou část drápku, která ukazuje, kde se živá tkáň nachází. Pokud nejste jisti, nebojte se požádat o pomoc veterináře. Při střihu drápků je důležité použít kvalitní nůžky nebo kleště určené speciálně pro stříhání drápků psů. Drápky stříhejte opatrně, aby nedošlo k poranění živé tkáně, což by mohlo vést k bolesti a krvácení.

V létě je také důležité dodržovat pravidla hygieny psů. Pravidelně čistěte a dezinfikujte misky s pitnou vodou a misky na jídlo, abyste zabránili růstu bakterií a zápachu. Udržujte prostředí, ve kterém Váš pes žije, čisté a suché.

Péče o psy v létě vyžaduje pozornost a starostlivost, ale správný přístup zajistí, že váš mazlíček zůstane zdravý a šťastný i v horkých letních dnech. Dodržujte tyto tipy a užívejte si společné letní radovánky se svým čtyřnohým přítelem.