Na co nezapomenout při stěhování se psem

Stres, který přichází se stěhováním, je u lidí významný, ale může být ještě patrnější u domácích mazlíčků. Chcete zajistit, aby byl přesun pro psa co nejméně stresující? Pokud se stěhujete se svým psem a přemýšlíte, jak mu pomoci přizpůsobit se novému domovu, máme pro vás odpovědi. Tento proces můžete udělat o něco méně bolestivým tím, že se budete řídit těmito odbornými tipy.

Základní rady při stěhování se psem

  1. Než se přestěhujete, najděte si nového veterináře
  2. Venčete na vodítku
  3. Dodržujte stejnou rutinu
  4. Zorganizujte si péči o psa v den stěhování
  5. Buďte trpěliví

Než se přestěhujete, najděte si nového veterináře

Nikdy nevíte, kdy bude Váš pes potřebovat lékařskou péči. Jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je při stěhování třeba pamatovat, je  vyhledat nového veterináře.

Mnoho veterinářů má dlouhé čekací lhůty kvůli nedostatku personálu a někteří jsou jednoduše vytížení. Proto si musíte před stěhováním svou novou oblast prozkoumat a včas najít vhodného veterináře.  Tím zajistíte, že bude o Vašeho mazlíčka dobře postaráno, pokud by se krátce po Vašem přemístění stala nějaká nehoda.

Venčete na vodítku

Dále budete muset pamatovat na to, abyste psa drželi při venčení na vodítku.

Poznávejte novou čtvrť kousek po kousku, nikoli všechny najednou. Pamatujte, že pes slyší mnohem více než Vy a tolik nových věcí pro něj může být stresující. Za nejlepší se považuje několikrát na vodítku prozkoumat nové oblasti, abyste viděli, jak se chová. Pokud se však stěhujete někam, kam se snadno dostanete pravidelně, je užitečné seznámit psa s touto čtvrtí předem. Psovi může trvat dlouho, než se usadí v novém teritoriu, takže to udělejte jako prevenci proti tomu, že Vám uteče a ztratí se.

Protože tuto novou oblast teprve poznává, zvyšuje se riziko, že vás bude ignorovat při zavolání zpět. To může dostat Vašeho psa do nejrůznějších problémů. Doporučujeme nechat svého psa očipovat a napsat Vaše číslo mobilního telefonu na jeho obojek. Pokud máte plot, je vhodné zkontrolovat každý centimetr, zda v něm nejsou místa, kudy by pes mohl uniknout.

Buďte trpěliví a udržujte svého psa na vodítku prvních pár týdnů v nové oblasti, aby byl v bezpečí.

Vodítko pro psa Buddys Peruvian Arrow modré

Dodržujte stejnou rutinu

Pamatujte na to, že při stěhování se psem je nutné udržovat stejnou rutinu.

Váš mazlíček je zvyklý na různé návyky, které mu pomáhají předvídat události. Je to nezbytné pro jeho duševní pohodu, protože mu to pomáhá předcházet pocitům úzkosti. S ohledem na to se budete muset ujistit, že dodržujete stejný rozvrh krmení, stejně jako jeho rutinu venčení.

Kromě toho si budete muset vyhradit slušné množství času na hraní a rozmazlování se spoustou pozornosti. Pamatujte, že pes nechápe, proč jste příliš zaneprázdněni. Nuda může rychle vést k destruktivnímu chování. I když je stěhování rušným obdobím, je nezbytné udělat si na psa čas, abyste se ujistili, že se ve svém novém domově nebude cítit opomíjený nebo ztracený. Přece chcete, aby se mu dařilo a co nejdříve se usadil.

Aportovací hračka pro psy MiaCara

Zorganizujte si péči o psa v den stěhování

Abyste zajistili, že váš mazlíček bude po dobu stěhování v klidu, je nejlepší zorganizovat hlídání psa na den stěhování. Bez ohledu na to, zda využíváte profesionální stěhovací společnost, nebo ne, celý den budou Vaším domovem chodit lidé, aby stěhovali krabice. To může být pro psa neuvěřitelně stresující a zapříčinit dokonce i jeho útěk, pokud někdo omylem nechá otevřené dveře.

Pokud psovi seženete po dobu stěhování hlídání, budete mít čas připravit mu bezpečný prostor, který mu pomůže usadit se v novém domově.

Buďte trpěliví

Nakonec se budete muset ujistit, že máte se svým psem dostatečnou trpělivost. I když jsou psi normálně docela nezávislí, je důležité si uvědomit, že pokud se jejich chování změní, pravděpodobně je to způsobeno neznámým prostředím.

Psi se poměrně snadno adaptují na nové situace, ale je toho hodně, co je třeba přijmout. Zůstaňte v klidu, posilujte pozitivní chování a věnujte více času interakci se svým mazlíčkem. Obecně řečeno, může trvat přibližně 3 týdny, než se Váš pes zabydlí a bude se v novém prostředí cítit jako doma. Brzy si zvykne, ale musíte ho uklidnit tím, že mu poskytnete dostatek času na zabydlení se spoustou lásky.