Jak naučit svého psa, aby neštěkal na cizí lidi?

Není nic horšího než pes, který štěká na každou novou tvář, která mu zkříží cestu. I když se nás mohou jednoduše snažit chránit, tento zvyk může být opravdu nepříjemný. Jak tedy naučit svého psa neštěkat na cizí lidi?

V tomto článku se ponoříme do základů výuky psa a pomůžeme Vám s tímto otravným psím zvykem nadobro skoncovat!

Proč psi štěkají na cizí lidi?

Když naši psi štěkají na cizí lidi, obvykle existuje několik možných faktorů, které k tomuto chování vedou. Mezi nejčastější důvody patří:

Teritoriální chování: Někdy se psi mohou cítit extrémně ochranitelsky. Psi mohou cizince vnímat jako hrozbu pro své území, což způsobí, že budou štěkat na neznámé tváře. Pokud Váš pes štěká pouze na ostatní, když se přiblíží k jejich domovu nebo se k Vám přiblíží na procházkách, je pravděpodobné, že je teritoriální.

Vzrušení: Někdy jsou naši psí společníci tak ohromeni vzrušením, že vidí novou tvář, že štěkají při pohledu na ni. Pokud pes štěká na cizí lidi s vrtícím ocasem a vrtícím se zadečkem, je velmi pravděpodobné, že má jen radost.

Nedostatek socializace s lidmi: Někdy naši psi štěkají na cizí lidi, protože nejsou zvyklí na jejich přítomnost. Nesocializovaný pes má tendenci štěkat na neznámé osoby.

Strach: Podobně jako nedostatek socializace může strach z neznámého způsobit, že naši psi štěkají a vrčí na cizí lidi. Pokud se Váš pes bojí nových lidí a zvířat, můžete očekávat, že bude štěkat na cizí lidi, kteří se k Vám nebo k Vašemu domovu přiblíží.

Jak přimět svého psa, aby neštěkal na cizí lidi?

MC_C06-018-01_Travel_Bento_Frida 1 (1) (1) (3)

Set obojku a vodítka Labbvenn

Nyní, když rozumíte možným důvodům, proč pes štěká na cizí lidi , je čas prodiskutovat různé tréninkové metody, které mohou skoncovat s tímto nepříjemným zvykem. Vzhledem k tomu, že výcvik psa, aby se choval dobře k cizím lidem, je v podstatě dovedností poslušnosti, pojďme se ponořit do různých metod, které psovi pomohou dosáhnout úspěchu.

Ignorování špatného chování

Za prvé, je důležité pomoci Vašemu psovi uvědomit si, že nebude odměněn pozorností, když štěká a skáče na cizí lidi. Tuto metodu můžete praktikovat tak, že pozvete přítele, aby se u vás doma nebo na místě, se kterým Váš pes nejvíce potýká, pózoval jako cizinec. Ujistěte se, že cizinec ví, že se má vyhnout očnímu kontaktu a pozornosti, když pes štěká a skáče. Jakmile se pes uklidní a přestane špatné chování, může ho cizinec odměnit pamlskem. Jakmile bude pes s tímto procesem srozuměn a začne se chovat dobře k cizím lidem, nezapomeňte tuto odměnu zvýšit pokaždé, když cizího člověka uctivě pozdraví.

Jít pryč

Pokud pes jen těžko chápe, že nemůže štěkat na cizí lidi, je nejlepší mu ukázat, že pokud bude štěkat i nadále, nemůže být odměněn interakcí. Můžete to udělat tak, že se okamžitě otočíte a půjdete opačným směrem jako blížící se cizinec. Tím mu ukážete, že nedostane pozornost, pokud bude pokračovat ve štěkání. Jakmile pes úspěšně přestane štěkat, můžete mu nabídnout pamlsek. Tento postup opakujte, dokud se pes nenaučí, že štěkání nepřináší odměnu, kterou hledá.

Metoda rozptýlení

Dalším způsobem, jak zabránit štěkání psa na blížícího se cizince, je rozptýlení. Jakmile pes začne štěkat, odveďte jeho pozornost hlukem. Můžete to udělat cinknutím klíčů, cvaknutím nebo dokonce pomocí klikru. Jakmile pes přestane štěkat a získáte jeho pozornost, můžete mu dát pokyn, aby se posadil a zůstal v klidu. Nezapomeňte svého psa odměnit pamlskem pokaždé, když se Vám podaří jeho pozornost úspěšně rozptýlit.

Sedět a zůstat v klidu

MC_C06-018-01_Travel_Bento_Frida 1 (1) (1) (4)

Set obojku a vodítka Labbvenn

Jakmile se váš pes naučí zůstat klidný a zdržet se štěkání, když se k němu přiblíží cizí člověk, je čas naučit ho, jak se zdvořile posadit, když ho cizí člověk pozdraví. Udělejte to tak, že se k Vám a Vašemu psovi přiblíží cizí člověk, když mu dáte pokyn, aby se posadil. Pokud zůstane v klidu a posadí se na povel, můžete ho pak odměnit pamlskem. Pokud nezůstane sedět, nezapomeňte ho opravit a zdržet se nabízení odměny, dokud to neudělá správně.

Stejně jako u každého jiného příkazu, naučit se dbát na jejich chování vůči cizím lidem může nějakou dobu trvat. Ujistěte se, že si projdete tipy, které jsme probrali výše, a Váš pes bude za chvíli na cestě pozdravit cizí lidi s respektem!